Om Lungcancer

Här kan du läsa kort om Lungcancer. Mer information finns också hos hos Cancerfonden

Orsaker

Mellan sjuttio och åttio procent av all lungcancer beror direkt på rökning. Men även avgaser, radon, asbest och andra föroreningar kan bidra till lungcancer.

Symtom 

Symtomen på lungcancer är mycket varierande. Många sjukdomstecken är sådana som förekommer också vid vanliga förkylningar. Tyvärr kommer symtomen sällan i ett tidigt skede av sjukdomen, utan ofta först i ett ganska sent stadium.

Hosta är det vanligaste symtomet. Hostan beror ofta på att cancern irriterar luftvägarnas slemhinnor. Du kan få såväl torrhosta som upphostningar med slem. Ibland kan slemmet innehålla blod. Blodiga upphostningar bör alltid leda till ett läkarbesök, liksom hosta som ändrar karaktär på något sätt.

Andfåddhet och bröstsmärta i vila eller vid lätt ansträngning är andra symtom som ofta förekommer vid lungcancer. Då är det förträngningar i luftvägarna som gör det svårare att andas. Sådana förträngningar kan även resultera i pipande eller väsande andning eller smärta i bröstkorgen. I en del fall är lunginflammation med feber, frysningar och svettningar symtom på lungcancer. Då har sjukdomen i allmänhet vuxit in i ett luftrör så att det täppts igen och blivit inflammerat.

Precis som vid flera andra cancerformer är avmagring, aptitlöshet och trötthet symtom som brukar komma sent i sjukdomen. Det händer att de första symtomen på lungcancer orsakas av metastaser. De kan sitta i lymfkörtlar på halsen eller ovanför nyckelbenet som då svullnar.

Ibland liknar Lungcancer svår KOL, Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, som också är en vanlig följdsjukdom av rökning. Om du har svår KOL, har rökt någon gång i livet, är över 40 år är det viktigt att be din läkare om en undersökning för att utesluta cancer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s